19 Temmuz 2013 Cuma

15. FORUM: 19 Temmuz 2013 Cuma

Gündem:

·         Kazova işçileri son gelişmeler hakkında bilgi verdi. Çarşamba günü fabrikadaki makinelere gelen haciz için, fabrikaya bir memur gönderilmişti. İçerideki eşyaların listesini yapmak isteyen haciz memuru işçiler tarafından içeri sokulmamıştı. Perşembe günü memurun tekrar gelmesi üzerine işçiler kendilerini fabrikaya zincirlemişlerdi. Cuma günü memur çilingir ve polis eşliğinde gelmiş, ancak fabrika başkasına ait olduğu için hukuksuz bir işlem yapmakta oldukları söylenerek yine fabrikaya sokulmadılar. Pazartesi günü işçiler, Emniyet ile görüşülüp, daha sonra destek kuvvet ile geri gelmelerini bekliyorlar. Forumlardan da destek için haftaiçi yapılan forumların direniş çadırının ve fabrikanın önünde yapılması istekleriydi. Ortanca Forumu, parkı da boş bırakmamak düşüncesiyle, hafta içi her gün 20:30’da parkta buluşarak ziyarete gitmeyi, 21:30 gibi de geri dönüp parkta foruma devam etme eğilimi gösterdi.
·         Sendikaların bu direnişe sahip çıkmadığı, eğer bir kazanç söz konusu olursa, işçilerin kazandığı üzerinde duruldu. Sendikalara topluca gidilip destek ve dayanışma çağrısı yapılsın mı, konusu üzerinde desteği şimdi veren sendikanın kazanma durumunda kendi reklamını yapacağı söylendi, ancak kazanırlarsa kimin reklam yapacağı önemli değil de, denildi.
·         Forumun toplanma günlerinde azalmaya gidilmeli mi tartışması yapıldı. Hafta içi bu konu gündemde olacak, hem üzerinde düşünmek için hemde her gün gelemeyenler adına karar almamak için bu kararı almak bir haftaya yayıldı. Cuma günü forumun kaç gün toplanacağına karar verilir, denildi. Bu bağlamda toplu olarak yapılması planlanan baskı işleri Cuma gününe kadar beklemeye alındı.
·         Şişli Etfal Hastanesi  işçileri çalışma saatlerinin artırılması üzerine eylem yapıyorlar. Her gün öğle arasında kendi aralarında bir forum gerçekleştiriyorlar. Oraya gidip hem dayanışma göstermek, hem tanışmak, hemde Kazova direnişinden haberdar edip onları da bu direnişe destek vermeye çağırmak üzere ziyaret önerildi. Pazartesi günkü duruma göre Kazova işçileri ile birlikte ziyarete gidilecek.
·         Çamlıca tepesi için de Taksim Dayanışması’nın bileşenlerinin bir şey yapması, konusu açıldı. Forumların da bu konuda dayanışma göstermesi gerekir, dendi. Ancak her yere yetişmek mümkün olamayacağı için, yerelleşmeyi ön planda tutmak gerektiği için buna itiraz edildi. Ancak bu sorunun yerel değil bütün İstanbul’u ilgilendirdiği, dolayısıyla önce Üsküdar’daki forumlara sorularak onlara destek verilebileceği söylendi. Bunun ardından önce yereli mi düşünmek şeklinde konuşma gelişti. En sonunda sorunun olduğu bölge forumlarının harekete geçmesi gerektiği, diğer forumların onlara destek verebileceği, mesela bilgilendirme broşürleri vs dağıtabileceği şeklinde konu bağlandı.
·         Parktaki çocuk oyun alanının karanlık olduğu, dolayısıyla çocukların forum yapılan alanda oynadıkları, ancak forum yapılınca oyun alanlarından oldukları farkedilmişti. Bunun ardından Şişli Belediyesi ile süren görüşmeler sonucu Cuma günü elektrik direğinin dikilmiş olduğu tespit edildi. 1-2 gün içinde aydınlanacağı bekleniyor.
·         Yerel seçimlerin yaklaşmış olduğu, dolayısıyla bu konuya önem vermek gerektiği üzerinde duruldu. Bilgisayarda yapılan seçimler hileli olduğu için bu sistemden vazgeçilmesi gerektiği söylendi, ancak teknolojiye karşı çıkmanın çözüm olmadığı, bunun önlenmesi için çok basit denetim-güvenlik sistemleri yapılacabileceği söylendi. Ayrıca ölenlerin yada başka ülkelerde yaşayan insanların oy vermiş gibi gösterildiği de söylendi. Aynı evde çok kişi yaşıyor gibi gösterilip, onların da oy vermiş gibi gösterildiği de söylendi. Mürekkep sisteminin şimdikine göre daha işlevli olduğu savunuldu. Buna karşılık muhtarlara sorulup öğrenilebilinir. Ancak bu konuşmalar için erken olduğu, seçimler için listelerin açıklanacağı o zaman listelere bakılıp görüleceği söylendi. Seçim için çok büyük komploların yapılmasının inanılması güç bir şey olduğu, ama hataların da çok yapıldığı ifade edildi.
·         Seçimlerle ilgili sandık başında durmak üzere oluşturulan bir gönüllüler grubu olduğundan bahsedildi.
·         Konuların gene biriktiği, bu şekilde devam edelirse, forumun takip edilmesi zor olacağı konuşuldu. Buna önlem olarak tutulan notların çıktısını panoya asmak ve forum başlamadan nelerin konuşulmadığını, yapılmadığını görüp onları öncelikli almak önerisi yapıldı, ancak bunu düşünenlerin siteden de takip edebileceği, dolayısıyla foruma zamanında gelmiyorsa yada daha önceki öneriler vs düşünmüyorsa, istenilmediği için mi sorusu vardı.
·         İnsanlara bilgi vermekten önce onları dinlemek gerektiği, ancak dinledikten sonra birlik olunabileceği üzerinde duruldu. Gezi’de insanların çok farklı nedenlerle bir araya geldiği, herkesin farklı bir iktidar karşıtlığı olduğu, ancak iktidar karşıtlığından ziyade ne tür bir karşıtlığın söz konusu olduğunu düşünmek gerekir.
·         Önerilen şeylerin aslında bir şekilde olduğu da söylendi. Hemen hepsi olmasa da bir şekilde oluyor.
·         Etkinlik yapılırken çevrenin de önerisini almak, onların nelerden hoşlanacağını da düşünmek gerekir.
·         Kitlelere ulaşmak açısından parklardan çıkılmalı, sokaklara inilmeli, parkta kalınırsa ancak bu kadar kişiyle toplanabileceği söylendi.
·         Duyuru yapmanın çok önemli olduğu vurgulandı. Tanıtımı az yapıldığı için katılım da az, denildi. İşçi haklarına vurgunun forumlardan daha fazla yapılması gerektiği söylendi.
·         Ücretsiz ulaşımın da mümkün olabileceği, yol parasını düşünürken özgür olunamayacağı da söylendi.
·         Çok fikir atılıyor evet, ama takip edilip üstüne düşülmüyor yada sorumluluk alınmıyor. Parklarda neden toplanıldığını anlamayanlar olduğu, dolayısıyla anlatmanın şart olduğu, apartmanlardaki komşularla, alışveriş yapılan esnafla konuşulabileceği, ancak bunların yapılmadığı söylendi.
·         Kendini duyurmak konusunda büyük parkların küçükleri ezdiği söylendi. Mahalleliyle dayanışmak gerektiği, onları adına konuşup karar alıyor gibi bir duruma düşülmemesi gerektiği üzerinde duruldu.
·         Etkinliklerin 1 aylık olacak şekilde takvimlendirilmesi önerisinde bulunuldu.
·         Müzik yapılmasının ancak belediyelerin yaptığı şekilde olursa kalabalık olacağı, yoksa anlamsız olacağı üzerinde duruldu. Herkesin farklı müzik dinlediği de söylendi. Etkinliklerin panellere göre daha önemsiz olduğu, buraya insanları çağırırken, şu konuyu konuşuyoruz diyebilmenin önemli olduğu söylendi. Ayrıca buranın insanlara ne vaat ettiği de soruldu.
·         Halkla kaynaşmaya gidilmediği, gelenin bir daha gelmediği söylendi.
·         Forumun gündem maddelerini konuşmak yerine katılım konusunun konuşulduğu söylendi, bunun için Çarşamba günü 19:30’da ayrı bir toplantı yapılıp, gelenlerle bu konuyu konuşmak önerildi.
·         Daha önce kararlaştırılan “Pazartesi yürüyüşleri”ne başlanması gerekiyor.
·         Çarşamba günü yapılacak etkinlik için “Medyada sansür” konulu bir söyleşi yapılmak üzere geçmiş öneriler içinden seçildi. Bunun için çeşitli yerlerle iletişime geçilecek. (İsmail Saymaz, Oğuz Haksever, Banu Güven, Çapul Tv, Ötekilerin Postası...)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder