ACİL GÜNDEMLER
Van depremiyle ilgili çalışmaya katılalım dendi. Bir arkadaşımızın Vandaki bir arkadaşının bağlantısı ve konuyla ilgili bilgisi olması nedeniyle, yardımlar forumun ve forumun birinci elden tanıdıklarının duyurusu ve çabasıyla toplanacak. Kazova 50 kazak gönderecekmiş. Önümüzdeki Cuma malzeme toplamak için son tarih (29 Kasım). Elimizdeki parayla sıcak tutacak içlik çorap gibi şeyler alalım dedik. Van'da yardım göndermek isteyenler yardımlarını foruma getirsin.
Berkin Elvan için Yeniköy forumunun sürdürdüğü nöbete destek ya da Tatavla Forumunun ayrıca bir haftalık nöbet örgütleyip örgütleyemeyeceği konuşuldu. Ayrı nöbet örgütleyebilecek gibi bir sonuç çıkmadı. Nöbete giderim diyenler oldu.
Kentsel Dönüşümle ilgili 22 Aralık’ta düzenlenecek mitingde imzamızın olduğu ortaya çıktı. Mitingin hazırlık toplantısına katılmak için karar Cuma günü belirlenecek.
Eğitim Dayanışmasının üniversitelerle ilgili bilgilendirme yapıldı. Ankara’da düzenlenecek mitinge çağrı yapılmış. Katılmak isteyenler otobüsler için kayıt yaptırabilirmiş.
ETKİNLİK
Yerel yönetimlerin hayatımıza nerede dahil olduğunu, zabıta, temizlik, çöp, vergi vs konularında hayatımızda yeri olan yerel yönetimlerin herkesin hayatını eşit şekilde etkilemediğini belirten Özgün Akduran, homojen olmayan kent yaşayanlarının homojen muamele görmesinin eşitsiz olan ezilen dezavantajı olan grupların yaşamlarını zorlaştırdığını belirtti. Konuyla ilgili Türkiye’den ve dünyadan belediyecilik örnekleri verdi. Cinsiyet eşitliğinin sağlanabilmesiyle ilgili yerel yönetimler düzeyinde farkındalık yaratmanın önemli olduğu belirtildi. Yerel yönetimlerde kadın erkek eşitliğinin bütçeyi yarı yarıya bölerek yapılamayacağını, hedefin, faaliyetlerin belirlenmesinin doğru planlamanın yapılmasının önemli olduğunu ekledi. Kenti tasarlamaya katılım sürecinin nasıl olabileceğine dair sorulan soruya; muhtarlıkların, mahalleliyle yapılan anket ve farklı yüzyüze görşme yöntemlerinin kullanılarak vatandaşın öncelikli hizmet alanlarının belirlenmesinin önemli olduğu, listelenen bu hizmet alanlarının içerisinden önceliklerin belirlenmesinde pozitif ayrımcılığın işletilmesi gerektiği, bakım evleri ya da eve gündüz bakım hizmeti alınabilmesinin yollarının aranmasının herkes için öncelikli gündem maddelerinden biri olabileceği, kentin gündemini kendi gündemin yapabilmenin çok da imkânsız olmadığı örneklerle konuşuldu. Özetle ihtiyacın farkındalığının da önemli olduğu çözüme bu farkındalığın ardından adım atmanın mümkün olabileceği konuşuldu.
ŞİŞLİ MOTOR MESLEK LİSESİ'NİN YIKIMI
Şişli Endüstri Meslek Lisesi ile ilgili hukuki son durum aktarıldı. Bu Cuma gününe kadar itiraz dilekçelerini vermek için süremiz var. dilekçelerin 30 kasıma kadar ellerinde olacak şekilde gönderilmesi gerekiyor çünkü. Okulla ilgili oluşmuş bir inisiyatif var. Okulumu Yıktırmam İnisiyatifi. Bu inisiyaitifle bağlantı kurulmalı dendi. Bulgar Vakfı’yla belediye – Taş Yapı arasında imzalanacak olan protokolün günü de Cuma olduğundan. Vakfa protokolü imzalamamalarıyla ilgili baskı oluşturulabilir mi diye konuşuldu. Vakıfla temas ne durumda sorusunun cevabı muğlak. Taşyapı ve belediyenin kurduğu rant tezgahına imar planı uydurulmuş, vakıf da para verilerek ikna edilme yoluna itiraz etmemiş, dolayısıyla bizim burada tartışacağımız asıl konu bu durumda ne yapmamız gerektiği diyen katılımcılar oldu. Bunun üzerinden arazinin İstanbul’un göbeğinde olması hasebiyle önemi, kamu yararı açısından konuya yaklaşmak gerektiği (bizim için arsa mülkiyetinin kimde olduğunun önemi yok, önemli olan burada bizim yaşam alanlarımızla ilgili kararların kamu yararı düşünmeden ve tamamen rant alanı olarak görülerek alınmış olması) okulun savunulması gerektiği, bu meselenin içinde vakıf mallarının iadesinden tutun da kentin yapısının değiştirilmesi gibi temel tartışma konularımızın bulunduğu, devletin kaç senedir işgal ettiği vakıf arazisinin kirasını vermesi gerektiğinin ısrarla vurgulanması gerektiği velhasıl kelam bu konunun diğer bileşenleriyle plan proje yapmaya devam edilmesi gerektiğine dair bir eğilim çıktı diyebiliriz.
TMMOB'UN SEMPOZYUMUNA SUNULACAK METİN
Metnin okunmasından sonra tartışmaya geçildi.
Tarlabaşından muhite taşınanlarla ilgili maddenin olduğu cümle anlaşılmıyor. Düzeltilmesi gerekir. Yanlış anlaşılma riski var.
Metinde bir caddeye Hrant Dink adını verelim denmiş, herhangi bir caddenin değil Ergenekon Caddesinin adının değişmesini istiyoruz.
Metnin içinde grupların yazıldığı bölümün genişletilmesi ya da eksik kalmış olan dini inançlar ve lgbt bireylerle ilgili bir vurguya ihtiyaç var.
Metin talepler metni gibi olmuş, biz yeneteceğimiz iddiasında olmalıyız ve dilini öyle kurmalıyız diyenler oldu. Metin sosyal demokrat olmakla eleştirildi hiç olmazsa talepkar bir dilinin olmaması konusunda dikkatli davranmak gerektiği ifade edildi.
Hizmetlerin çokdilli sunulmasıyla ilgili vurgu istendi. Mesela tabelalardan başlanarak Ermenicenin de hizmetlerde kullanılması talebinin metne eklenmesi gerektiği söylendi.
Doğal afet toplanma yerinin metinde unutulduğu, muhakkak eklenmesi gerektiği belirtildi.
Pazar yerlerinin olması gerektiği yeterince vurgulanmamış dendi.
Cinsiyetçi olmayan eşitlikçi bütçe talebimizin metne eklenmesi gerekli.
TMMOB’nin kullandığı “Kentin sakini değil, sahibiyiz” sloganının kullanılması önerildi. Uygun görüldü.
Ucuz. Ücretsiz, kesintisiz su, elektrik, ısınma vs temel yaşamsal ihtiyaçlar talep ettiğimizi belirtelim.
İklim ve coğrafyaya uygun kentleşme istiyoruz. Gri değil rengarenk kentlerde yaşamak istiyoruz.
Metinde hiç sanatla ilgili bir şey olmaması büyük eksiklik. Amatör sanatın ve sanatçıların ve sanat topluluklarının desteklenmesi, teşvik edilmesi, faaliyetlerine bütçe ayrılması gerekli.
Cemevleriyle ilgili bir şey yok. Farklı dillerden bahsediyoruz ama farklı dinlerden bahsetmemiş durumdayız. (belediyenin görevi değildir bu şeklinde itiraz geldi)
Kadınlar, çocuklar ve gençler için sosyal alanların oluşturulması.
Şiddetsiz, güvenli, aydınlık sokaklar talebimiz unutulmamalı
Hayvanları gezdirme alanları eksik kalmış
Kadınların istihdamına ilişkin maddede gökdelenlerde vs kadınlara iş istihdamı önceliği maddesi genelleştirilerek kentte kadınların istihdamında pozitif ayrımcılık uygulanmalı şeklinde ifade edilse daha doğru olur dendi.
Kooperatiflerin teşvik edilmesinden bahsetmeliyiz
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder